Продължете към съдържанието

имотни измамиНа никой не му е приятно да стане жертва на имотни измами. В последните няколко години много хора се опариха от мошеници, които се представят за брокери. За съжаление в екипът им има и адвокати и нотариуси, благодарение на които нещастните хорица остават и без единственото си жилище.

1. Внимавайте какво разписвате. Никога не подписвайте празни листове и винаги четете по няколко пъти. Възможно е мними брокери да ви представят фалшиво пълномощно. Или да се представят на служители от някаква държавна институция и да ви помолят да подновите договорът си за дадена услуга. Не подписвайте каквото и да е! Защото в пакета документи, може да има и пълномощно, с което давате правата върху имота си на някой напълно непознат.

2. Когато се доверявате на агенция за недвижими имоти, внимателно проверете дали брокерите имат сайт, дали на фирмената им страница има полезна информация за продавачи, купувачи. Какъв е пазарът на имоти в момента, откъде може да изтеглите ипотечен кредит, как да се предпазите от измама и т.н.

3. Когато сте на прага на сделка, задължително наемете адвокат и нотариус. За предпочитане, такива, които имат добра репутация и не са препоръчани на всяка цена от брокер, който движи вашите дела. Помолете продавачът да отидете заедно при вашите адвокат и нотариус и в тяхно присъствие проверете всички документи – нотариални актове на апартамент, къща, парцел, скици, обстоятелствени проверки, ако има съсобственост и др.

4. Задължително извадете удостоверение за тежести. Така ще сте сигурни, че няма ипотека, която после да се  прехвърли на вас и да плащате чужди задължения. Когато се сключва сделка, ипотеката може да се прехвърли по ваше желание, но ако не желаете може да се упомене в предварителния договор, който има силата на нотариален акт, че покупко-продажба е възможна само, ако ипотеката е погасена и за това се представи съответният документ.

5. В деня на сделката много внимателно прочетете всички документи и задължително вземете адвокатът си с вас. Нека той да погледне всичко, за сте сигурни, че няма да плачете после с кървави сълзи.

6. Пазете се от строителни фирми, които наподобяват финансова пирамида.

7. В никакъв случай не давайте нотариален акт на никой. Без значение какво ви увещават, това е документ, който може умело да бъде фалшифициран. Не си помисляйте дори да давате копие, защото винаги може да се намери някой, който от дубликата да направи оригинал, дори и на него да пише „Копие”.