Продължете към съдържанието

Банята е едно от помещенията в което се налага да влизаме най-често.

Ремонта на банята трябва да започне от водопроводните тръби. Вие може да сте ги сменили неотдавна, но те са загубили свойте технически характеристики от постоянният конденз. Вече не е необходимо, да си играете да почиствате ръжда и да пребоядисвате. Новите PVC материали са надеждни и здрави, само трябва да ги подмените. За това ще се наложи да прибегнете към помощта на специалисти – не само за демонтаж на старите тръби, но и за заваряване на новите, за което е нужно съответното оборудване. Хубавото при използването на пластмасовите тръби е, че те не ръждясват и ще служат по-дълго време, отколкото металните. Освен това, ръждата няма да променя вкуса на водата, както често се случва с металните тръби.

Когато работата по полагането на тръбопровода е завършена, може да се пристъпите към основната част на ремонта. На първо място следва да се подготви терен за работа. Ако има стари плочки те трябва да бъдат отстранени. Поолющената и пооткършена боя по стените също не трябва да остане – основата трябва да бъде идеално чиста, равна и гладка. За смъкването на боята ще ви е нужна шпакличка, подобна на мистрия, а за премахване на плочките – чук, длето и много търпение.

След това следва да се пристъпи към изравняване на тавана, пода и стените. За жалост, не всички бани се отличават с безупречност. Затова ще ви се наложи да ползвате специални смеси за изравняване, а за пода – бетонна смес. Това естествено не е проста работа, която ще ви отнеме няколко дни, защото е необходимо не само да нанесете нужната смес, но и да й се даде време да изсъхне.

Като материал с който да покриете стените в банята се използват предимно фаянсови плочки с различна окраска. За пода се използва мозайка, каучук, теракота или плочки за под. Разбира се, плочките се отличават със своята дълговечност, но не на всички им харесва да стъпват сутрин рано на хладна повърхност. Затова някои предпочитат линолеум или каучук за баня. Тези материали не са дълговечни, но да се стъпва на тях е повече от приятно.