Продължете към съдържанието

Обзавеждане на  детск

Извозване на обзавеждане

В отделна стая, която сме предвидили за детска може да се реализират множество варианти при обзавеждане с мебели. Ние ще се опитаме да ви предложим проекти за детска стая, като изучим оформлението на правоъгълна стая по закона на ергономиката.

При проектиране на стая с типови серии се предполага, че в тях ще има стандартна мебел. Така може без проблем да се обзаведе стаята в правилна форма. За да се справите с тази задача преди всичко в правоъгълно помещение има няколко варианта на разположение на мебелите. Да предположим, че сте решили едно от децата ви да обитава тази стая. Какви варианти на разстановка на мебелите е възможна?

Детска стаяВ стаята трябва да има легло, работна маса и място за съхранение на дрехите, книгите и играчките.

Първо трябва да се предвиди място за най-обемните предмети – гардероба. В правоъгълна стая с врата, срещу която има прозорец, гардероба може да се разположи до входа. Работната маса под прозореца, по-близо до светлината.

Подобно оформление на детска стая има един съществен недостатък: леглото ще се падне да бъде откъм «хладната» стена до прозореца. При необходимост спалното място може да се предвиди в противоположен ъгъл (където ще бъде и игровата зона).

В стая с две врати голяма площта ще остане неизползвана и да се постави стационарна мебел ще бъде неудачно. В такава детска такъв минус може да стане плюс, защото значителна част от това пространство ще се превърне в игрова зона.

Писмената маса е добре да се разположи около прозореца, така, че да подсигури приток на естествена светлина през деня. Проследете, светлината от прозореца да пада от ляво (десничари ) и от дясно (за левичари).

В случаи, когато вратата се намира на дългата стена на правоъгълната стая, вариантите за ергономичност при обзавеждане с мебели са два. Първия – да се постави леглото близо до прозореца, във втория – да се размести спалното място между шкафовете и книжните стелажи, като се образува подобие на алков.

Детското легло трябва да се постави така, че детето да има възможност да вижда входната врата – психологически то ще се чувства в по-голяма безопасност. Работното място при обзавеждането при всички случаи трябва да е най-осветеното място в стаята.

При стая с две врати на едната стена най-логичното място за поставяне на легло е на противоположната. Работното място не трябва да се разполага така, че гърбът на детето да е срещу входа на някоя от вратите – това ще предизвика психологически дискомфорт. На работната маса задължително трябва да има настолна лампа – светлината от тавана в този случаи ще бъде недостатъчно. За предпочитане е ъглова конфигурация на масата: тя ще позволи на детето да бъде мобилно  и да може да използва пространството на стаята най-оптимално. При такова разположение на свободната площ за игри ще остане максимално много.