Продължете към съдържанието

Сигурно сте забелязали тенденцията все повече семейства да се изнасят от градския хаос, свивайки уютно гнездо в къща в непосредствена близост до града. Това едва ли е изненадващо предвид стреса в градски условия, на които са подложени голяма част от жителите. Плюсовете не са малко – по-чист въздух, повече пространство, двор с градина. Освен това придвижването до града с кола може да се окаже по-бързо, отколкото  с тежкотоварния градски транспорт. Има и минуси, разбира се. Те най-често се отнасят до проблеми свързани с поддръжката на къщата, отоплението, повечето работа, наличието на близък магазин или аптека.

Ако сте от хората, които не си “поплюват”, може да се решите и на друга стъпка – закупуване на парцел земя и строеж на къща. Разходите ще са много, но най-вероятно ще оправдаят очакванията. Само по този начин ще гарантирате за изпълнението на строителните дейности. За тази цел трябва да работите с архитект и да следвате определените за строеж на къща правила. Разрешение за строеж ще получите след като вече имате проекти, съобразени с нормите по архитектура, конструкции и инсталации. Това са:  виза за проектиране (издадена от главния архитект на общината), проекти па части – архитектура, конструкции, електро, ВиК, и т.н., и хидрогеоложки доклад за конструктора. Тези проекти се внасят в общината с цел издаване на разрешение за строеж.

Ако не спазвате правилата ще се намесят от Дирекция за национален строителен контрол /ДНСК/ и ще приложат мигновено трите вида дейности за събаряне (кърти чисти извозва). Дори и когато имате част от документите пак се прилага събаряне на сградите и пристройките към тях. Една къща се строи бавно, но ако сте достатъчно търпеливи и използвате разумно паричните си средства, след време ще може да се похвалите с чисто нов дом. Това значи, че сте помислили за вашето бъдеще и това на вашите деца.