Продължете към съдържанието

Преди да започнем с ремонта на покрива трябва да се подготвим за цялата процедура, която в никакъв случай не е малка и проста. Почти всички покриви са направени по една и съща система и след като разберете как работи ще бъдете значително улеснени в избора си на майстор или фирма, която да извърши ремонта на покрива или дори да извършите ремонта сам.

Покривите са съставени от няколко слоя, които служат като защитна стена срещу вятъра и дъжда. Чрез застъпването на тези слоеве се постига хидроизолация и устойчивост срещу вятър. И колкото по-здраво е застъпването помежду им, толкова по-качествена ще бъде изолацията. За да бъде по-добра изолация се използват и допълнителни залепващи материали. От край време се използват битумни керемиди, които осигуряват много добра изолация на покрива. Битумните керемиди са много леки и поради тази причина отпадат съмненията дали конструкцията на покрива ще издържи теглото им. Преди да започнете с ремонта или изграждането на покрива трябва да определите колко материал ще Ви бъде нужен за него. При положение, че използвате битумни керемиди лесно ще разберете от какво количество се нуждаете, защото върху описанието на етикета пише колко керемиди са нужни, за да покрият 1 квадратен метър.

За да монтирате керемидите върху покрива ще са Ви нужни няколко вида инструменти. Битумните керемиди не се нуждаят от специални инструменти, за да бъдат монтирани и може би това ги прави един от най-практичните и използвани строителни материали за покриви. Разбира се, че съществуват и по-модерни битумни керемиди, които за да бъдат монтирани трябва да се използва професионална техника, като автоматични чукове и горелки, но за монтажа на традиционните керемиди е достатъчно наличието на чук, пирони, горелка и тебешир или друго пишещо средство. В случаи, че ремонтирате стар покрив, ще Ви бъде необходим лост или права лопата, с която да отстраните старите керемиди и да изравните наносите.