Продължете към съдържанието

При покупка на кухня е нужно да подходите сериозно: всичко да обмислите, обсъдите и предвидите. Но, да протакате процеса също не трябва. Ние ще ви помогнем, как правилно да изберете кухня. Ето и 10 задължителни стъпки.

1. Измерване на стените

Главното е да знаете точните размери на кухнята. Не бъдете мързеливи и изследвайте с ролетка в ръка всеки неин ъгъл. Измерете всичко: дължината на всяка стене, височината на тавана, разстоянието между пода и перваза на прозореца и др.

2. Проектирайте план

Сега седнете двамата с мъжа/жена си и обсъдете важните въпроси:
a) много ли кухненски мебели са ви нужни;
b) как трябва да изглежда (от една или друга страна, ъглова или на буквата П);
c) какви битови прибори (и оборудване) ще са ви нужни; Може би, старата фурна или мивка още ще може да ви служи?

3. Начертайте проект

Проектът трябва да започне с отстраняването ма старите мебели от кунята, демонтажа на шкафовете, евентуално подовите настилки и други. Вземете парче милиметрова хартия и начертайте в мащаб вашата бъдеща кухня и пробвайте да разположите в нея мебели, котлонният панел, мивка и др. Имайте предвид: ако има проблем с квадратните метри, трябва по възможност да задействате ъглите.

4. Определете стилът и цветът

Как да изберете кухня, която да се хареса на съпруга/та? Например, жените по душа предпочитат «класика» с много драперии и позлата, а мъжете – строгите «модерни» форми без всякакви украшения. Материал за фасадата на кухнята или обратно. В този случаи ще трябва да се спрете на златната среда. Да кажем, може да купите строга гарнитура в съвременен стил, но с лека декорация по фасадата. Или да преустройте «класиката», но без излишества.

5. Потърсете в интернет

И така, вие вече примерно знаете какво искате. Намерете и прочетете в интернет статии на тема, как правилно да изберем кухня. Проучете справочните ресурси за мебели и предмети на интериора, потърсете в интернет – магазини, посетете сайтове на производители на кухни и мебелни салони. В уеб пространството ще намерите много майстори за демонтаж на мебели и тяхното изхвърляне. Обърнете внимание не само на външния вид, но и на стойността на колекциите.

6. Определете бюджет

Колко пари вие можете да заделите за покупка на кухня? Пет хиляди, десет или повече? От това зависи много, дори всичко. Когато вие се намирате на страницата на даден сайт на мебелна фабрика или салон, то проучете цената на кухнята за линеен метър. Това разбира се е условна цифра. Например, ако на вас ви е харесала мебел по 300 лв/м.л., то съвсем не е факт, че при покупката на три метров комплект вие ще се разминете с 900 и даже 1000 лева. В цената предимно не влиза стойността на изпълнение на шкафчетата (а само обикновените рафтове) и разбира се, стойността на битовата техника и оборудване.

Кухненско обзавеждане

Кухненско обзавеждане

7. Обикаляне по магазините

Задължително посетете няколко търговски обекти, възможно е даже с едни и същи асортименти, за да може да направите сравнение. Задължително се възползвайте от услугите на продавач – консултанта и/или дизайнера в салона. Вземете със себе си ваш чертеж с план на бъдещата ви кухня и точни размери и нека всичко да ви проектират на компютъра в 3D с помощта на специална програма на плановика. Не стеснявайте, това е безплатна услуга!

8. Поръчваме «проекта»

Консултантът в салона навярно ще ви предложи не само шкафчета и рафтове, но и удобна и практична форма. Помислете, нужни ли са ви подвижни секции, кошнички – въртележка, вградена кухненска везна и др. По всяка точка уточнявайте цената и питайте, а какви още варианти по «проекта» съществуват.

9. Покупка на битова техника

Нея може да изберете и поръчате също в салона, където и кухнята или в специализиран магазин за битова техника. И в двата варианта има и плюсове и минуси. Ако оформите една поръчка за техника и мебели, то вие няма да сбъркате – консултантът ще ви помогне да изберете подходящи шкафчета и прибори. Ако поръчате мебелите отделно, а техниката – в крупен специализиран магазин, може да си икономисате сериозна сума.

10. Сглобяване на кухнята

Има много кухни – предимно скъпи – в готов вид, със залепени рамки. Често тяхното сглобяване на детайлите става на място. Може да се опитате да направите това сами, но резултат никой не може да ви го гарантира. Добре е да поръчате тази услуга в салона, където вие ще купите кухнята. Скъпо, но си струва приблизително 10% от стойността на мебелите. Заедно с услугата по сглобяването на мебелите ще ви предложат и монтаж на санитарната техника и инсталация на битовата техника. Това е доста дълга процедура: сглобяване на кухненската гарнитура (даже при наличието на необходимите инструменти) отнема не по-малко от 6-8 часа.