Продължете към съдържанието

Поддържане доброто състояние на климатика помага за по-ниски сметки при охлаждане по време на престоя в помещенията. Това, от своя страна дарява с комфорт през лятото.

Малко рутинни задачи ще се отплатят щедро, а наред с този комфорт ще дойдат и по-ниски сметки за охлаждане. Също така ще удължите живота на съществуващите климатици и ще им се радвате години наред.

Ето и 3 неща, на които следва да обърнете внимание, преди да стартирате профилактика или смяна на вашите охлаждащи устройства:

1: Спирателен мощност на климатика

Изключете захранването на 240-волтов в кутията на уреда. Такава най-често се разполага извън рамките на видимостта на външното тяло. Някои просто се изтеглят; други имат дръжка, за да дръпнат надолу или предпазител, за да се отстранят. Изключете захранването на прекъсвача към веригата на главния панел, който контролира външното тяло.

2: Премахнете външния корпус и вакуум с перки

Вакуумните кондензаторните перките с прикачена четка с мек косъм и метални ребра са деликатни; избегнете огъване. Изчистете ако по тялото са попаднали плевели, трева и други отломки, които блокират въздушния поток през серпентината. Понякога точно в тази част се налага да развиете защитно металната част и да повдигнете, за да получите достъп до перките и кондензатора.

3: Премахнете решетката

Развийте горната решетка и задръжте отворена. Вентилаторът обикновено е прикрепен в тази част, така че го подкрепяйте внимателно, за да се избегне разтягането на електрическите проводници и връзките. Ако вентилаторът не се извади, избягвайте попадането на директна струя вода, когато почистите перките.