Продължете към съдържанието

Когато се прави ремонт – независимо дали е основен или козметичен, винаги има и много отпадъци, местене на мебели, чистене и  изхвърляне на отпадъците.

Това също е трудна работа, дори може да я наречем „черна работа“, особено ако отпадъците са строителни, като тежки парчета бетон, мазилка, счупени тухли или плочки. Не се изискват някакви по-специални умения, но усилията, които ще положите и времето, което ще изгубите, могат да бъдат спестени с фирма за извозване на строителни отпадъци. Друг вариант е да успеете бързо да ги почистите, е да наемете „на черно“ хора, които да свършат тази работа. Например някой безработен или от малцинствата, срещу  минимално възнаграждение, както се казва „за единия обяд“. Нямате обаче гаранция за качеството на свършената работа, тъй като може да остане наполовина свършена.

Отпадъци при ремонт

 Още повече, че те няма да ги стоварят до контейнерите до блока или къщата ви, а ще ги закарат на специалното за това място. Това е  много добра възможност, защото ако трябва и сами да ги закарате до сметището, си е доста голяма занимавка (особено ако трябва да ги карате на няколко пъти, а после да почистите и колата си), вместо да вложите усилията си в подреждането на ремонтирания си дом. По-удобно, по-лесно и по-бързо, а и по-икономично ще бъде ако извикате хора, които да свършат работата вместо вас с техен бус или камион.

При почистването и събирането на самите отпадъци е добре да подготвите предварително здрави чували. При пълненето им вие трябва да съобразите и да не ги пълните до горе, тъй като при пренасянето в асансьора или по стълбището, те ще се разсипват и после ще трябва и да събирате и по стълбите изпадналите парчета отпадъци. Освен това ще се наложи да припотите доста, докато свършите.

След като това вече е свършено, започваме да действаме в стаите – правим бърз обход и оглед. Всяко едно кътче трябва да се почисти и излъска до блясък. Втората стъпка е да се снабдим с нещата, които ще ни трябват – това са четки (за пода), парцали с конци, моп, чистачка за миене на стъкла, кофа с вода, препарати за стъкла и под (универсален),  пулверизатор, но все пак не забравяйте и алтернативните домашни натурални препарати от оцет, сода, зехтин. Към пособията добавете и макетно ножче, с което лесно да отстраните останалите лепенки и фолио от дограмите.

И сега – откъде да започнете? Някои ще ви кажат, че пода трябва да остане на последно място, тъй като по него ще падат всички онези мръсотии и прахоляци от стените и тавана и ако е изчистен, пак ще трябва да повторите с него. Но пък ако избързаме с останалите неща (като например прозорците), после с пода – метенето и четкането ще се вдигне такъв прах, че пак ще трябва да се мият. Нашият съвет е първо да започнете с пода, защото докато ходите по него и пръскате с препаратите, ще разнесете мръсотията навсякъде с мръсните подметки на обувките или чехлите си. След това свършете работата по таваните и стените, а накрая заключително избършете пода с препарат (за паркет, теракот или какъвто е материала на пода). След изсъхването можете вече да започнете подреждането на мебелите и да поседнете доволно.