Продължете към съдържанието

Ако разполагате с таванско помещение и искате да го използвате като стая, преди всичко трябва да му направите качествена топлоизолация, защото в противен случай таванското помещение ще бъде некомфортно за използване, тъй като в него през зимата ще бъде много студено, а през лятото крайно горещо. Дори таванското помещение да не се обитава, отново трябва да се почисти от старите мебели и да му бъде направена добра топлоизолация, тъй като при липса на такава, през студените зимни месеци температурата в него се изравнява с външната, а през лятото става дори по-висока, като причината за това е парниковият ефект и лошото проветряване.

Топлоизолацията на таванското помещение се прави значително по-лесно сравнение с изолацията на външните стени на жилището, като дори домашният майстор би се справил с нея. При топлоизолирането на таван или таванско помещение изискванията, които съществуват за изолацията на външни стени не важат. Топлоизолацията на таванско помещение, е най-ефективна от гледна точка на направените разходи, тъй като за нея се използват по-евтини материали и именно поради тази причина труда за поставяне на таванска топлоизолация е по-евтин. За да бъде максимално ефективна топлоизолацията, трябва да се използват материали препоръчани от самия производител, защото в противен случай не може да се постигне максимално качествен ефект от топлоизолацията, ако се използват материали, които не си подхождат и не могат да си взаимодействат напълно. Съществуват два вида топлоизолация: подова и таванска. Повечето хора предпочитат да си монтират покривна топлоизолация, тъй като по този начин не се намалява височината на помещението, докато при подовата топлоизолация се намалява височината на стаята за сметка на дебелината на изолацията.

За постигането на максимален ефект от топлоизолацията, е нужно поставянето на повече от един слой топлоизолационен материал, тъй като по този начин изолацията ще бъде подсигурена от проникването на водни пари от вътрешната страна на помещението. Най-добрият вариант е поставянето на алуминиево или полиетиленово фолио с едностранна паропропускливост, което ще осигури необходимата защита за топлоизолацията от проникване на водни пари.