Продължете към съдържанието

За прокопаването на канали, септични ями или друг вид изкопи могат да се приложат най-различни техники и машини. Някой предпочитат изкопа да бъде направена ръка, обаче, е трудно да си представим колко време би отнело прокопаването на изкоп за сменяването на тръбите или друг по-голям по размер изкоп. Именно поради тази причина се използват най-различни видове машини, които значително улесняват процеса. В днешния материал ще обърнем на една не толкова популярна техника за изкопаването на земни почви – разкъртвач.

За разкъртване на плътни земни почви и на напукани меки скални почви се използват разкъртвачи. Къртещите би се монтират на трактори, серийно производство. Разкъртването на по-плътни и по-твърди почви изисква използването съответно и на разкъртвачи с по-голяма мощност на трактора.

Разкъртвачът осигурява разкъртване на почви в обем от 700 до 1200кубични метра на смяна в зависимост от категорията на почвата. Най-разпространената схема на окачване на разкъртвача, е паралелограмната, която осигурява устойчива работа на разкъртвача и постоянен ъгъл на срязване, независимо от дълбочината на разкъртването.

Такава конструкция изисква значително по-малко налягане за поддържане на положението на разкъртвача в почвата и спомага за разпределението на теглото на трактора по цялата дължина на ходовата верига, а това от своя страна осигурява постигането на максимална теглителна сила.

В зависимост от твърдостта на разработваните почви се определя и дължината на разкъртващите зъби: къси-  за особено твърди почви, средни и дълги – за по-леки земни почви.

Производителността на разкъртвачите зависи също от твърдостта на разработваните почви. За да се осигури по-ефективно вдлъбване на разкъртващия зъб в твърди почви(и съответно по-голяма производителност) може да се използва втори трактор в качеството на влекач или тласкача към трактора-разкъртвач.

Разкъртването, е тежък вид работа за верижните трактори, поради което и най-добрите резултати се получават при използване на мощни машини. Основната задача в това отношение, е създаването на разкъртвачи на базата на трактори серийно производство с мощност 240kW и повече, усвоявани от промишлеността на СССР.