Продължете към съдържанието

В Мексико расте декоративният храст фуксия, Fuchsia gracilis (сем.Oenotheraceae). В тропическите страни го отглеждат заради красивите му червени или сини цветове, които приличат на камбанки. Редица видове фуксия се отглеждат и в Европа като стайни растения. В тропическите страни, фуксията се опрашва от колибрите. А това благоприятства лепкавата течност, която се точи от зрънцата на прашеца, благодарение на което те полепват лесно към човката на малките птици.

Колибрите живеят само на американския континент и на близките острови. Най-често могат да се срещнат на територията на Мексико. Те са най-малките птици на света – тежат два грама и по големина приличат на дива пчела. Прекрасната окраска на перата на колибрите мени цвета си на слънцето, както скъпоценните камъни.

02345Въпреки малките си размери, колибрите са толкова лакоми, че в продължение на един ден, едно от тези птиченца може да погълне повече нектар, отколкото, е собственото му тегло. Понеже тази „напитка на боговете“ често, е скрита в дългата тръбичка на цветната камбанка, колибрите напъхват дълбоко в нея дългите си акрилени човчици и езикът им действа като смукателна помпа. Докато пият нектар, колибрите увисват на цветовете, като движат толкова бързо крилцата си, че едва се забелязва силуетът на самото птиче.

Фуксията привлича колибрите с ярките си цветове. Птиците ги забелязват от много голямо разстояние и долитат още щом цветове се отворят. Някои видове колибри имат поведение на нощни пеперуди. Щом падне мрак, те навестяват белите цветове и ги опрашват. Една птица може да посети 1000-2000 цвята за един ден.

В Тропическа Америка се срещат прилични на колибрите малки птици от сем.Coerebidae. Те също се хранят с нектар и опрашват цветове. Окраската им, е много ярка – небесносиня, зелена, черна, но тези цветове не се променят на слънцето, както при колибрите. Човките на тези птици са оформени най-разнообразно, винаги, обаче са тънки и фини, и често са леко закривени.

Други птици, които опрашват растения са нектарниците. Те обитават тропическите райони на Африка, Азия и Австралия. Колкото и да са малки, все пак са значително по-големи от колибрите, бързи са и са много подвижни. Перата им са разноцветни и менят цвета си на слънцето. Най-често навестяват червените, жълтите и сините цветове, а любимите им видове в Западна Африка са Canna indica, Hibiscus rosachinenis, Thunbergia grandiflora, а също и растения от родовете Heliconia, Strelitzia и Loranthus.