Продължете към съдържанието

Коридора или още преддверието е визитната картичка на всеки дом о по него се съставя първото впечатление за акуратността и вкуса на стопаните. А ако разглеждаме ремонта на жилището, като цяло, антрето ще остане за своеобразна финиш черта: работата по него традиционно остава напоследък. За разлика от това фирмите за изхвърляне на стари мебели и боклуци започват работа именно от коридора за да освододят пространство за лесното почистване от боклуци на цялото жилище. Но това не означава, че облика на коридора може да бъде определен след това, след като другите помещения придобият своето лице. Напротив, неговия дизайн трябва да бъде предварително обмислен в съчетание с дизайна на другите стаи. Тук може да вземат отношение такива елементи, като между стайни врати: защото те на практика все трябва да са в унисон с коридора и трябва да имат еднакъв вид, или сходни елементи: например, дръжки или фасада с еднакъв цвят.

При ремонта на коридора предимно влизат подмяната на входната врата. По крайна сметка, ако вие отдавна сте решили да «пенсионирате» старата врата, то при ремонта на коридора – може да го направите. По необходимост, в коридора се сменят електрическото табло и проводници. Къртачните работи започват с премахване на старите покрития и мазилка. За да няма строително замърсяване и прах по целия коридор и в другите помещения е добре отворите на вратите да бъдат покрити с полиетилен, а при преминаването от стая в стая да се сменят обувките.

След почистване на боклука стените се изравняват. За по-добра гладкост може да използвате гипсокартон, а ако пространството не стига, стените просто се ошкурват и шпакловат. Работите се извършват в следния ред: отначало се привежда в добър вид тавана, а след това стените и пода. При избора на консумативи трябва да знаете, че за коридора са нужни здрави и надеждни материали. Ако коридора е тесен и няма място то той може да се «раздвижи» за сметка на използваните светли тонове. Като се използват особеностите на помещението, за тези стени е добре да се използват пастелни тонове – не много светли, за да не се вижда по тях всяка мръсотия, но не и много тъмни, за да може да има свежест в помещението. Тавана може просто да се украси или да се използват скъпо струващи елементи за окачен таван. Тогава не е нужно да се стараете над идеалното изравняване, а може да наблегнете на вградените в тавана акуратни „лунички“ които ще придадат оригиналност и ще гарантират приятно осветление. На пода в антрето може да има ламинат или плочки.