Продължете към съдържанието

Интериорната врата е от голямо значение за дизайна на вашето жилище и при нейният подбор следва да обърнете особено внимание. Ако жилището ви е от старото строителство и вратите в него са от старите, талашитени, които някога масово се предлагаха, крайно време е да ги замените с нови, качествени интериорни врати.
Как да го направите?
Целият процес е свързан с доста работа – къртене и прецизен демонтаж на каси и врати, засипване с боклук в помещенията и ненужни отпадъци, които трябва да изхвърлите. Едва след почистването идва ред на поставянето на новите, красиви интериорни врати.
Ако смятате, че ще се затрудните с тази работа, наемете специализирана фирма, която ще се заеме. Срещу заплащане, нейните хора ще изкъртят старите врати и каси и ще изчистят след себе си. Отпадъчните материали ще бъдат натоварени и изхвърлени в предназначените за строителни отпадъци сметища, далеч от вашия дом. Фирмата за къртене ще заличи всички следи след себе си и вие ще може да пристъпите към монтажа на новата интериорна врата.
А спряхте ли се на нея?
Изборът е много важен. Преди да го направите, посъветвайте се с дизайнер, който ще ви насочи към подходящите за вашият дом разцветки и материали. След това изберете врата със стабилни каси и леки табли.  Не на последно място, проверете дали вратите са лесни за монтаж. Напоследък онлайн търговията на интериорни врати, внос от Азия се разраства скоростно, но крие своите рискове. Тези врати затрудняват майсторите при монтажните дейности и често ниската продажна цена на вратата е за сметка на по-високата такава за монтаж.
Ако мястото, на което ще поставяте вратата има участъци с неравен зид, обърнете внимание при избора на врата за наличието на двустранно компенсационни первази. Те ще дадат възможност за замаскирането на тези неравности и визуалното им скриване.
Следващата стъпка, която трябва да направите е да изберете покритието на вратата. Най-често то е от PVC. Добър вариант е, защото се предлага в различни цветове и е сигурно, че ще намерите вашата разцветка. Недостатъка е, че е твърде вероятно вратата да мирише на лепило.
Друг вариант за покритие е фолиото. За съжаление, колкото и да е красиво, то е нетрайно и много лесно бива издраскано и наранено.
Съществуват врати, изработени от различни плоскости, като шперплат, ПВЦ и др. Те са сравнително евтини и по-достъпни, но не са никак качествени.
Не на последно място трябва да споменем и варианта за стъклени интериорни врати. Напоследък те се купуват все повече, поради красивият си вид, чувството за простор и светлина, което създават и атрактивният си дизайн. Ако се спрете на този вариант обърнете внимание на дебелината на стъклопакета и непременно попитайте за гаранция. Само по този начин може да сте сигурни за безопасността си.
Ако вече сте избрали вратата, която ще монтирате в жилището си наемете хора, които да се заемат с работата. Това няма да отнеме много време, нито ще създаде неприятни отпадъци.
С това вие приключвате работата по вратите на своят дом и може да се насочите към други ремонтни дейности.