Продължете към съдържанието

mКъртенето, е изключително опасен и рискован процес, който сериозно може да навреди на здравето Ви. Дори най-малкото невнимание в дадена ситуация, може да се окаже фатална и да доведе до неприятни последици за Вас. Така, че ако смятате сами да се заемете с къртенето на стената, плочките, бетона или какъвто и да било друг обект в дома Ви, то трябва да бъдете изключително предпазливи и невнимателни, тъй като в противен случай парите, които ще се „спестите” от наемането на професионалисти, ще ги вложите двойно или тройно в лекарства и възстановителни процедури. Затова преди да започнете работа, трябва да сте сигурни, че сте взели абсолютно всички безопасни мерки за Вас и околните.

Първото нещо, което трябва направите, преди да започнете работа, е да изключите тока и водата в помещението, в което ще работите. След  като направите това, се уверете, че разполагате с пълен набор от безопасни средства. В това число влизат гумени ръкавици, ботуши, предпазни очила и маска, огнеупорен гащеризон и каска. Не подценявайте нито един от тези елементи, защото дори липсата дори на един от тях може да се окаже фатален в даден момент за Вас.

Друг, не по-малко важен факт, за който трябва да сте сигурни, че не крие никакви рискове за Вас, е състоянието на сградата. Разбира се, ако става въпрос за дома Ви, то сигурно сте наясно с неговото състояние, но ако ще къртите на старо и изоставено място, то трябва добре да прецените с какво си имате работа. Ако в помещението, в което ще работите има пукнатини в тавана, криви стени и наклонен под, то не, е препоръчително да работите сами на това място. Защото тези фактори говорят за неподдържано помещение, което във всеки момент може да падне, при оказването дори на най-лекия натиск върху него.

Сега, е време да убедите, че сте осигурили безопасността на околните. Това се отнася, обаче, когато работите на високо или на открито, където има опасност от падане или отчупване на строителни материали, които могат да наранят околните. При такъв случай задължително трябва да отцепите района, в който работите със сигнална лента.

Разбира се, най-безопасния вариант, е да наемете специалисти в областта, които ще се погрижат за всичко.