Продължете към съдържанието

02345През топлите летни дни, когато слънцето още с изгрева започва да сипе жарава върху земята, хората забързани тръгват към планината, за да отдъхнат сред горската прохлада. Там, освен чистия въздух, напоен с аромата на горските цветя и мириса на смола, радостта ни допълва изобилието на различни диворастящи плодове. Сред голямото многообразие, обаче изпъква един доста примамлив сорт грозде – така нареченото френско грозде.

У нас най-често се среща червено, черно френско грозде и цариградското грозде. И трите храста достигат на височина до 1,5 – 2 метра. Червеното френско грозде, е с голи стъбла, с гладка светложълта кора. Листата му са длановидни 3-5 делни, назъбени, голи, а понякога окосмени само от долната страна. Стъблото на черното френско грозде, е окосмено и, е със светлокафява кора. Листата му са почти като тези на червеното френско грозде, само, че средният дял, е по-дълъг от другите. Цветовете на червеното френско грозде са дребни, зеленикави или червеникави, а на черното – лилави или розовосиви, събрани в гроздовидни съцветия. Плодът, е топчеста червена или черна ягода с възкисело-сладникав вкус.

За разлика от горните два вида, стъблото на цариградското грозде, е покрито с къси шипчета и на места с едри бодли. Листата му са също длановидни, но са окосмени от двете страни. Плодът, е яйцевидна, гола или покрита с власинки ягода със светлорозов или жълтеникав цвят и кисел вкус. Освен тези три вида, понякога у нас се среща и златисто френско грозде. Неговите листа са триделни, а плодовете – бледожълти.

За първи път започва да се говори за френското грозде през 1480 година. През 1543 година Л.Фукс препоръчва зърната му, сварени със захар да се пият против „парене“ в стомаха или треска. Сега френското грозде се радва на добър прием във всички страни на света заради богатото му съдържание на захари, витамини, фосфорни и калиеви соли. По съдържание на витамин C отстъпва само на шипката. Заради високото си съдържание на витамини се използва в доста от рецептите в народната медицина – против кашлица, ниско кръвно и други.