Продължете към съдържанието

Как да изберем огледало?

изнася мебелиПри избора на огледало е важно размера на помещението, неговият стил и разположение.  Необходимо е да се съблюдават три критерия: размер, форма и амалгама. Ще ви е нужно ли, отражение в пълен ръст или ще ви е достатъчно само огледало за лицето. Преди всичко трябва добре да оцените стила на интериора: от това зависи, ще има ли нужда рамка за огледалото и каква, уместно ли е да е във формата на Венерин торс или италиански ботуш. Или по-добре да е «класически» правоъгълник или овал. Накрая вземете предвид качествена ли е амалгамата. Ако огледалната повърхност е неравномерна, то под различни ъгли вашето отражение ще бъде нарушено: затова застанете пред него и се постарайте да погледнете в него отстрани и отгоре.

 Пряката слънчева светлина и нагреватели близо до него са основните врагове на огледалото: от тях амалгамата при високи температури потъмнява.

 Ако няма циркулация на въздуха (тоест огледалото е разположено твърде близко до стената) амалгамата започва да се лющи и то потъмнява.

 Ако сте решили да поставите огледало в банята, то трябва да го дообработите. Задната му повърхност е необходимо да бъде обработена с разтвор от разтворим терпентин и разтопен восък (2:1) или да му се постави пластмасова рамка.

 изнася стари мебелиНе е удачно да се поставя алуминиево огледало в банята – поради повишението на влажността и парата отражаващата повърхност се напуква и лющи, за предпочитане е посребрено.

За да не се изпотява в банята огледалото след къпане, избършете неговата повърхност със спрей за автомобилно стъкло, това ще облекчи неговата поддръжка.

 На старото огледало може да го запечатите с фолио, което има амалгама от обратната страна, където изображение няма да има.

 Понеже огледалото за баня е постоянно изложено на топлина и влага е необходимо по-често да се грижим за него. Всеки ден трябва да се почиства повърхността с влажна тъкан. След всяко къпане е необходимо да бъде подсушавано.

 За стандартните огледала е добре да се използват специални миещи препарати за стъкло: те не надраскват повърхността и отлично отстраняват замърсяванията. В краен случаи, може да използвате одеколон. След като нанесете препарата, изсушете повърхността на огледалото. Не се опитвайте да го почистите с твърда четка или абразивна гъба – те ще надраскат стъклото.