Продължете към съдържанието

Кърти.БГ ЕООД завърши проекта за къртене и изхвърляне на масивни фундаменти по производствения водопровод на „Костенец-хартии и хартиени изделия” АД в полетата на с. Костенец, където се извършва реконструкция и подобряване на редица укрепващи фундаменти.

Мега структурата за услугите (кърти чисти извозва) се отзова за изкъртването и изхвърлянето на старите масивни стоманобетонни блокове с размери до 10 кубика на бройка. Бяха използвани машини с не по-голяма сила на удара от 62 J. С оглед безопасността и безаварийното изпълнение на поръчката в частта плътно около тръбите се използваха още по-малки електрически къртачи за безопасното оформление и изкъртване на полепналият по тях бетон.

Структурата за професионално къртене на бетон използва два бензинови генератора по 10 kw, за да захрани нуждите на всички машини и осветление на работната площадка. Работата се извърши с договор за поръчка и кратък срок, балансиран с добра цена за този вид услуга.

Кърти.БГ ЕООД не ангажира с нищо възложителя и сам транспортира инструментите до работните площадки, които бяха на километри навътре в нивята, където имаше участъци без никакъв път и се пресичаха две непълноводни реки. Отговорника на обекта уреди нощувките на персонала в хотелски комплекс на територията на с.Костенец.

Класа по якост на натиск на бетона с които се сблъскахме беше по БДС 7268-83 – В55 и веднага при започване на работа още първият ден се наложи служителя които отговаря за проекта да извика още една кола от централата в София с инструменти (шила и резервни къртачни машини), за да може да се извърши проекта без никакви спънки. Както се очакваше за изкъртването на бетон клас B55 около 30 кубика се изхабиха над 25 стоманени шила и секачи за различни къртачни машини, също се повредиха два къртача по 27 кг и 4 по 11кг. в условия на тежък физически натиск. Но както описахме по-горе всичко това се очакваше още от първият нанесен удар върху здравият бетон.

Структурата беше подготвила шатри, които се монтират над работните площадки за сянка или за предпазване от дъжд, защото в договора не бе отбелязан атмосферен форсмажор и в никакъв случай не трябваше да се прехвърля определеният срок от 10 работни дни. С добрата организация за рязане и къртене на бетон се постигна срок от 6 работни дни и Кърти.БГ спечели още един постоянен партньор в сферата на къртачните услуги.

Докато работехме в полетата на с.Костенец бързо се разпространи, че на територията работят професионални къртачи и бяхме поръчани да изкъртим 5 бр. стоманобетонни колони с 20 л/м стара тухлена ограда. Поръчката се извърши след като бяхме разбили фундаментите и само 3 часа преди заминаване на мега структурата за поредното масово къртене и събаряне на сгради в гр.Драгоман.