Продължете към съдържанието

Министърът на културата Вежди Рашидов представи днес идеен проект за цялостно оформяне на Алеята на творците в Централните софийски гробища.
На представянето присъстваха главният архитект на София Петър Диков, главният секретар на Министерството на културата Стоян Стоянов, арх. Здравец Хайтов, член на Управителния съвет на Съюза на архитектите и Венцислав Григоров, директор на Общинско предприятие „Гробищни паркове”.
Министърът на културата Вежди Рашидов съобщи, че петметрова ограда от жива зеленина ще огражда парка за българските творци на Централните софийски гробища.
В парка се предвижда да се влиза от отделен вход с метален портал. Основните елементи в парка, който ще заема около два декара, ще са сакрално пространство – ротонда с четири скулптурни фигури – алегории на различните изкуства, както и колонада с размери 50 на 12 метра със стени за урни. Ще има озеленени алеи, чешмички, специално осветление.
Министър Вежди Рашидов постави бели цветя на гробовете на някои изявени наши творци, между които Стоян Стоянов – Течи, Генко Генков, Доньо Донев, Николай Кънчев, Катя Паскалева и Иван Росенов, Николай Хайтов, Виктор Пасков и Христо Фотев, на когото Вежди Рашидов е поставил надгробен паметник във формата на морена.
Автори на проекта за цялостно оформяне на Алеята на творците са синовете на Николай Хайтов. Архитект е Здравец Хайтов, художник – Александър Хайтов.
„Проектът ще струва около 300 000 лв. и работата може да започне веднага – средствата са от бюджета на Министерството на културата за капитално строителство. Надяваме се до края на годината паркът да е готов”, каза министър Вежди Рашидов.
Неговото желание е това да бъде място за почит към именитите ни творци, достоен спомен за поколенията, както е навсякъде по света.
„Отношението към мъртвите е мерило за морала на обществото. Затова, когато отида в чужда страна, първо посещавам гробище. Много обичам „Пер Лашез” в Париж – там човек отива с някакво приповдигнато чувство, не толкова потиснат, оживено е дори през нощта. Една нощ с художника Никола Манев решихме да занесем цветя на гроба на Едит Пиаф. Близо 10 минути чакахме, защото на около 200 метра разстояние, двама млади да се целуваха пред гроба на певицата. Уникална гледка! Хората са почувствали там любовта!” – разказа министър Рашидов. /Свят.ком – новини/