Продължете към съдържанието

За да се разпали огън е необходимо да има подходящо гориво, кислород (въздух) и източник на запалване (искра и висока температура за самозапалване). При него се отделя топлина, отровни газове и дим.

Когато е контролиран, огънят е приятел на човека. Използва се за приготвяне на храна, отопление, осветление и сигнализация. Когато е извън контрол, той безмилостно унищожава всичко по пътя си.

Огънят действа на човека чрез непосредствен контакт (кондукция), чрез отделяне на дим и газ (конвенция) и чрез топлинно излъчване (радиация).

Горски пожари

Първи признак – миризма на дим

Втори признак – чува се огъня

Трети признак – визуално (вижда се).

Също така – необичайно поведение на животни.

Маршрут за отстъпление

Не се бяга! – Без да се мисли!

Не се събличайте!

Димът посочва посоката на вятъра!

Движение срещу вятъра!

Търсете естествено препятствие на огъня (река, скали).

Пламъците се разпространяват нагоре по склона.

Не се търси убежище по височините.

Търси се обход. Ако няма, търсете ниско ями, клисури, пещери.

В огъня – преминава се през него с покрито с мокри дрехи тяло, лице, коса. С парче плат се покрива носа и устата. Ако сте в автомобил – останете в него – шансовете за спасение са по-големи. При възможност заравянето в земята може да спаси попадналите в пожара хора. На носа и лицето се поставя мокра кърпа, ако няма такава – част от дрехите или шепите си за да намалите температурата на въздуха, който дишате!

Огън срещу огън – преди пожара да е стигнал до хората се запалва ивица земя. Когато няма какво да гори, пламъците не напредват. Ширината да е 10-100 метра без да се прилага кърти чисти извозва, може само да се копае на място.

Горящи сгради

Първи признак – дим.

Пожар от ел. ток – спира се токът.

Евакуация – при голям пожар се спира ток и газ. Затварят се врати и прозорци. Огънят се разпространява нагоре. При срутване пламъкът тръгва надолу. Опасни са: стълбища, асансьор, вентилационни шахти. Не отваряме и не къртим горещи врати. Индикатор е дръжката. Вратата задържа огъня до 30 мин.

Извикване на помощ

В стая, но на по-нисък етаж. Използване на завесите като въже. Скачане върху лехи, басейни и наклонена повърхност.

В банята – счупване на стъкло. Не скачай без крайна необходимост. Омекотители на скока – покрив на автомобил, дърво.

През огъня – покрива се максимално тялото, при запалване на дрехите не се стои прав и не се тича, ляга се на земята и се търкаля за запазване на здравето, взаимопомощ (при втори запален).

Пожар в обществена сграда

– банка

– кино-театър

– училище, ресторант, дискотека (оповестяване, гасене, евакуация).

Пожар в автомобил – на открито. Мястото на резервоара (бензин, газ). Мястото на пожарогасителя. Пожар на автомобил в гараж. Изкарване на автомобила без да се влиза в него.

Пожар в летателен апарат.

Система за автоматично гасене. Необходимо е бързо овладяване на пожара и приземяване.

Пожар в плавателен съд. При него трябва да се изгаси пожара като се ползва вода от реката или морето.

Пожар в палатка. Бързо напускане на палатката, след което се вземат мерки за гасене на огъня и изваждане на вещите от палатката.