Продължете към съдържанието

Правителството ще сезира прокуратурата за всички нерегламентирани дейности, извършени във връзка с изграждането на бъдещата централа До три седмици се очаква отговор по преговори относно потенциални европейски стратегически инвеститори за проекта АЕЦ „Белене”. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след като се запозна на място с извършените строителни работи на площадката на централата. Премиерът е категоричен, че проектът няма да бъде продължен без участието на европейски стратегически инвеститор, който да даде гаранции, че няма да се извършва строителство, струващо стотици милиони на държавата, което след това да се разруши. От 1981 г. досега държавата само за консултантските услуги е похарчила 1,2 млрд. лв.Друг вариант, който Борисов посочи, е да бъдат прекратени всички дейности по проекта, като се

заплатят 1,1 млрд. лв. неустойки и още половин милиард – по кредити. Той е категоричен, че заради всички нерегламентирани дейности, извършени до момента, правителството ще сезира прокуратурата.

Ето какво са ни завещали – 800 милиона лева са заровени тук, в това езеро, а и досега по проекта не се е работило, каза премиерът Борисов на мястото на огледа.

Много е важен фактът, че Европа е дала разрешение за строителство на ядрена централа, каквато няма в друга държава. Договорът с главния изпълнител „Атомстройекспорт” изтича в края на март, допълни министър-председателят.